‘Historische uitspraak’ van Hof: Marechaussee mag huidskleur niet meewegen bij grenscontroles

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/historische-uitspraak-van-hof-marechaussee-mag-huidskleur-niet-meewegen-bij-grenscontroles-br~ac241844/

De Koninklijke Marechaussee discrimineert mensen met een donkere huidskleur bij het controleren van mensen die Nederland willen binnenkomen. Zij worden uit de rij gepikt, anderen niet, oordeelt het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Het hof verbiedt de marechaussee om huidskleur mee te laten wegen. Staatssecretaris Van der Burg heeft de marechaussee de opdracht gegeven om er onmiddelijk mee te stoppen.

De zaak was aangespannen door een collectief van onder andere Amnesty International, Radar en Controle Alt Delete. Volgens hen worden mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij gepikt dan anderen. Ze eisten een verbod omdat het gaat om discriminatie. Daar gaat het hof met deze uitspraak in mee.

Het collectief noemt de uitspraak ‘historisch’. „Het hof noemt etnisch profileren letterlijk een ernstige vorm van discriminatie. Dat zegt genoeg”, reageert Dagmar Oudshoorn van Amnesty International. „Tegelijkertijd is het is ergens pijnlijk dat deze uitspraak ervoor nodig is om het echt te veranderen.”

Volgens Oudshoorn gaat deze uitspraak ook veel verder dan alleen de werkwijze van de Marechaussee. Het gaat ook over etnisch profileren bij andere overheidsdiensten: de politie, de IND, de Belastingdienst. “We gaan nu kijken hoe de overheid na deze uitspraak maatregelen gaat nemen om dat volledig uit te bannen. Dat blijven we natuurlijk scherp in de gaten houden.”